Mantar (Dermatofitoz) dünya çapında görülen, kedileri etkileyen bulaşıcı, zoonotik,yüzeysel enfeksiyondur. Kedileri etkileyen en yaygın dermatofit microsporum canis'dir. Kediler klinik enfeksiyonun yüzde 90’ı M.Canis nedeniyle şekillenir. Peki kedilerde mantar neden olur? Vücutlarında rezervuar olarak bulunan mantar etkenleri veya çevrede bulunan mantar etkenleri kedilerin bağışıklığı düştüğünde ve deri bütünlüğü bozulduğunda deri üzerine yerleşip sporlanmaya başlamasıyla şekillenir.
Evcil hayvanlar arasında kedilerde görülen mantar enfeksiyonu için tek bir nedenden söz edilemez. Kedilerde mantar hastalığı için birbirinden farklı etkenler sıralanabilir;
Mantar enfeksiyonunda da bir çeşitlilik söz konusudur. Bu anlamda enfeksiyon belirtileri de değişiklik gösterebilir. Genel anlamda ise söz konusu olan belirtiler şunlardır;
Kedilerde mantar çoğunlukla temas yoluyla bulaşır. Birçok kedinin aynı ortamda yaşaması veya bulunması hastalığın bulaşmasını, yayılmasını kolaylaştırır. Tırnaklara ve tüylere yerleşen mantar etkenleri kedilerin birbirine temasıyla kolayca bulaşabilir.
Kedilerde bulunan bazı mantar etkenleri zoonoz özelliğe sahiptir. İnsana bulaşabilir. Kediniz mantar olduğunda ev ortamındaki hijyene ekstra özen göstermelisiniz. Kedilerde mantar hastalığının evde tedavisi yoktur. Fakat önleyici olarak kıyafetlerinizi ve mobilyalarınızı düzenli olarak dezenfekte edebilirsiniz.
Kedilerde mantar hastalığı tanı koymak için bazı uygulamaların yapılması gerekmektedir.
Kedilerde mantar hastalığı tedavisi için Başiskele veteriner kliniğimizden destek alabilirsiniz.
Kedilerde mantar tedavisi de farklı uygulamaları içermektedir. Amaç enfeksiyonun hastadan eliminasyonu, enfektif sporların yayılmasının engellenmesi ve çevrenin temizlenmesidir.